بیماری های بوتری تیسی Botrytis cinerea

بیماری های بوتری تیسی  Botrytis cinerea شاید بتوان گفت بیماری های بوتری تیسی معمولترین و گسترده ترین بیماری های سبزی ها ،  گیاهان زینتی ، میوه…

فروش خدمات باغبانی معلمی
بیماری های بوتری تیسی  Botrytis cinerea شاید بتوان گفت بیماری های بوتری تیسی معمولترین و گسترده ترین بیماری های سبزی ها ،  گیاهان زینتی ، میوه…
 بیماری های بوتری تیسی Botrytis cinerea

بیماری های بوتری تیسی  Botrytis cinerea

شاید بتوان گفت بیماری های بوتری تیسی معمولترین و گسترده ترین بیماری های سبزی ها ،

 گیاهان زینتی ، میوه ها و حتی بعضی از گیاهان زراعی در سرتاسر جهان باشند .

بیماری های بوتری تیسی شایع ترین بیماری های گیاهان گلخانه ای نیز هستند .این بیماری هابیشتر

 به صورت سوختگی های شکوفه  و پوسیدگی های میوه بروز می کنند . ولی گیاهچه میری ،

 انواع شانکر شاخه یا پوسیدگی ، انواع لکه برگی ، و پوسیدگی ژوخه ، پدازه ، و سوخ نیز

 تولید می کنند .

در هوای مرطوب ، قارچ های بوتری تیس لایه ای از اندام تولید مثلی خود را که به کپک

 خاکستری معروف است و یکی از ویژگی های بارز آنها محسوب می شود روی بافت های

 عفونی تولید میکنند .

بعضی از بیماری های مهم بر اثر Botrytis عبارتند از : کپک خاکستری توت فرنگی – انگور

 – سبزی –پوسیدگی گلگاه سیب –بلاست وپوسیدگی گردن پیاز – سوختگی و کپک خاکستری

 بسیاری از گیاهاتن زینتی – پوسیدگی سوخ آمارالیس – پوسیدگی پداژه گلایول – و غیره ...

Botrytis  عامل ثانویه پوسیدگی های نرم میوه ها و سبزی ها در انبار ، هنگام حمل و نقل ، و

 به هنگام عرضه به بازار نیز هست .

علائم :

نشانه های این بیماری ها در مزرعه با سوختگی های شکوفه آغاز و به پوسیدگی های میوه و

 ساقه منجر می شود . قارچ در گلبرگ ها ، مخصوصا گلبرگهای مسن مستقر می شود و در

 آنجا میسلیوم فراوانی تولید می کند .

در هوای خنک و مرطوب ، میسلیوم قارچ تعتداد زیادی کنیدیوم تولید می مند که ممکن است به

 عفونت های بیشتر منجر شود . میسلیوم نیز رشد میکند و به گل اذین هجوم می آورد . گل آذین

 عفونی از لایه ای از کپک تارعنکبوتی سفید متمایل به خاکستری یا قهوه ای روشن پوشیده

می شود . پس از این مرحله ، قارچ عامل بیماری به دمگل سرایت می کند ، ان را می پوساند ،

 و در نتیجه جوانه ها و گل ها کاهش می یابند .

سپس قارچ از گلبرگ های عفونی به میوه رخنه می کند و باعث پوسیدگی گلگاه و سرانجام فساد

 بخشی از میوه یا تمام میوه آن میشود . میوه عفونی و ساقه آبدار و نرم ، لهیده و قهوه ای روشن

 می شوند .

به تدریج که پوسیدگی در بافت میزبان پیشروی می کند ، ایپدرم می شکافد و اندام های زاد آوری

 قارچ به فراوانی در آنجا تشکیل می شوند . گاهی سختینه های مسطح  قارچ در سطح یا عمق

 بافت چروکیده و خشکیده عفونی به و جود می آیند .

گیاهچه میری بر اثر Botrytis   ، بیشتر در خزانه های سرد و پر رطوبت دیده می شود . این

 نوع بیماری در مزرعه ای هم شیوع دارد که بذر کاشته شده در آن ، مخلوط با سختینه های

 قارچ بوده یا در خاک آن میسلیوم یا سختینه وجود داشته است .

بعضی از انواع Botrytis  در میزبان های خود از جمله گلایول ، پیاز ، لاله لکه برگی ایجاد

 می کنند . لکه ها نخست کوچک و مایل به زردند ولی بعدا" بزرگ تر و خاکستری  مایل به

 سفید یا مازویی و گود می شوند و تعدادی از آنها به هم می پیوندند و در بیشتر موارد تمام برگ

 را فرا می گیرند .

لکه های بیماری معمولا در شاخه های آبدار یا پایه های آن ظاهر می شوند . لکه ها ممکن است

 در پایه پیشروی کنند و موجب ضعف و شکستگی در محل عفونت شوند . در هوای مرطوب ،

 بخش های بیمار با لایه ای از اسپور های قارچ به رنگ قهو ه ای متمایل به خاکستری پوشیده

 می شوند . در بخش های عفونی گیاه ، سختینه های قارچ هم ممکن است به وجود آیند .

 

عفونت در اندام های زیر زمینی مانند سوخ  ، پداژ ، زوخه ،و ریشه موقعی رخ می دهد که

 هنوز در خاک هستند یا برداشت می شوند . بافت های عفونی معمولا ابتدا نرم و لهیده اند ،

 ولی  بعدا" به رنگ قهوه ای در می آیند و اسفنجی یا چوب پنبه ای و سبک وزن می شوند . در

 بیشتر موارد ، سختینه های قارچ در سطح یا لابه لای بافت های پوسیده مخلوط با میسلیوم دیده

 میشوند .

توسعه بیماری :

قارچ Botrytis  به صورت میسلیوم در بقایای گیاهی در حال فساد و همچنین به صورت سختینه

 زمستان گذرانی می کند . به نظر نمی رسد قارچ بذر ها را الوده کند ، ولی سختین های کوچک

 ، مخلوط با بذر یا همراه با قطعات پسماند های آلوده گیاهی ، انتشار می یابد . قارچ برای رشد

 بهینه ، اسپور افشانی ، ازاد سازی اسپور ، و جوانه زنی و استقرار عفونت به هوای خنک

(18تا 23 درجه سانتی گراد ) و مرطوب احتیاج دارد . این بیمارگر در دما های پایین هم فعال

 است و خسارت زیادی به محصولات وارد می کند که به مدت طولانی در انبار ، حتی در

 دماهای  بین صفر و 10 درجه سانتی گراد نگهداری شده اند . اسپور های در حال تندش قارچ

 از راه زخم ها به بافت های میزبان رخنه می کنند و روی گلبرگ های مسن ، شاخسارهای در

 حال خشکیدن ، فلس سوخ ها ، و غیره میسلیوم به وجود می آورند.وقتی سختینه های

 Botrytis جوانه می زنند ، معمولا رشته های میسلیومی ایجاد می کنند که می توانند مستقیما

 عفونت به وجود آورند . ولی در مواردی هم وقتی سختینه ها جوانه می زنند ، آپوتسیوم و

 آسکوسپور تولید می کنند .

چرخه بیماری کپک خاکستری

کنترل :

حذف بقایای آلوده به قارچ از مزرعه و اتاقک های انبار ، تهویه مناسب و خشکاندن سریع

 گیاهان و فراورده های گیاهی در کنترل بیماری های بوتری تیس موثرند . در گلخانه ها باید

 رطوبت را با استفاده از تهویه و گرما کاهش داد . اندام های ذخیره ای مانند سوخ ها را

می توان 2 تا 4 روز در دمای 32 تا 50 درجه سانتی گراد نگه داشت تا رطوبت اضافی آنها

 گرفته شود سپس میتوان این اندام ها را در دمای 3 درجه سانتی گراد در محیط خشک انبار

 کرد .

مبارزه شیمیایی :

سم ارتیواتاب = 75/. در هزار

کوپراویت = 2تا3 در هزار

اوکیشن پرو = 2/. در هزار

کالیبان = 5/2 تا 5 گرم در هزار 

بازدید : 731 پنجشنبه 04 آذر 1395 زمان : 6:0
آمار سایت
  • کل مطالب : 491
  • افراد آنلاین : 5
  • آی پی امروز : 29
  • آی پی دیروز : 338
  • بازدید امروز : 74
  • باردید دیروز : 1,220
  • گوگل امروز : 4
  • گوگل دیروز : 95
  • بازدید هفته : 4,383
  • بازدید ماه : 44,906
  • بازدید سال : 778,728
  • بازدید کلی : 1,141,894