بیماری های بوتری تیسی Botrytis cinerea

بیماری های بوتری تیسی  Botrytis cinerea شاید بتوان گفت بیماری های بوتری تیسی معمولترین و گسترده ترین بیماری های سبزی ها ،  گیاهان زینتی ، میوه ها و حتی بعضی از گیاهان زراعی در سرتاسر جهان باشند . بیماری های بوتری تیسی شایع ترین بیماری های گیاهان گلخانه ای نیز هستند .این بیماری هابیشتر…

فروش خدمات باغبانی معلمی
بیماری های بوتری تیسی  Botrytis cinerea شاید بتوان گفت بیماری های بوتری تیسی معمولترین و گسترده ترین بیماری های سبزی ها ،  گیاهان زینتی ، میوه ها و حتی بعضی از گیاهان زراعی در سرتاسر جهان باشند . بیماری های بوتری تیسی شایع ترین بیماری های گیاهان گلخانه ای نیز هستند .این بیماری هابیشتر…
 بیماری های بوتری تیسی Botrytis cinerea

بیماری های بوتری تیسی  Botrytis cinerea

شاید بتوان گفت بیماری های بوتری تیسی معمولترین و گسترده ترین بیماری های سبزی ها ،

 گیاهان زینتی ، میوه ها و حتی بعضی از گیاهان زراعی در سرتاسر جهان باشند .

بیماری های بوتری تیسی شایع ترین بیماری های گیاهان گلخانه ای نیز هستند .این بیماری هابیشتر

 به صورت سوختگی های شکوفه  و پوسیدگی های میوه بروز می کنند . ولی گیاهچه میری ،

 انواع شانکر شاخه یا پوسیدگی ، انواع لکه برگی ، و پوسیدگی ژوخه ، پدازه ، و سوخ نیز

 تولید می کنند .

در هوای مرطوب ، قارچ های بوتری تیس لایه ای از اندام تولید مثلی خود را که به کپک

 خاکستری معروف است و یکی از ویژگی های بارز آنها محسوب می شود روی بافت های

 عفونی تولید میکنند .

بعضی از بیماری های مهم بر اثر Botrytis عبارتند از : کپک خاکستری توت فرنگی – انگور

 – سبزی –پوسیدگی گلگاه سیب –بلاست وپوسیدگی گردن پیاز – سوختگی و کپک خاکستری

 بسیاری از گیاهاتن زینتی – پوسیدگی سوخ آمارالیس – پوسیدگی پداژه گلایول – و غیره ...

Botrytis  عامل ثانویه پوسیدگی های نرم میوه ها و سبزی ها در انبار ، هنگام حمل و نقل ، و

 به هنگام عرضه به بازار نیز هست .

علائم :

نشانه های این بیماری ها در مزرعه با سوختگی های شکوفه آغاز و به پوسیدگی های میوه و

 ساقه منجر می شود . قارچ در گلبرگ ها ، مخصوصا گلبرگهای مسن مستقر می شود و در

 آنجا میسلیوم فراوانی تولید می کند .

در هوای خنک و مرطوب ، میسلیوم قارچ تعتداد زیادی کنیدیوم تولید می مند که ممکن است به

 عفونت های بیشتر منجر شود . میسلیوم نیز رشد میکند و به گل اذین هجوم می آورد . گل آذین

 عفونی از لایه ای از کپک تارعنکبوتی سفید متمایل به خاکستری یا قهوه ای روشن پوشیده

می شود . پس از این مرحله ، قارچ عامل بیماری به دمگل سرایت می کند ، ان را می پوساند ،

 و در نتیجه جوانه ها و گل ها کاهش می یابند .

سپس قارچ از گلبرگ های عفونی به میوه رخنه می کند و باعث پوسیدگی گلگاه و سرانجام فساد

 بخشی از میوه یا تمام میوه آن میشود . میوه عفونی و ساقه آبدار و نرم ، لهیده و قهوه ای روشن

 می شوند .

به تدریج که پوسیدگی در بافت میزبان پیشروی می کند ، ایپدرم می شکافد و اندام های زاد آوری

 قارچ به فراوانی در آنجا تشکیل می شوند . گاهی سختینه های مسطح  قارچ در سطح یا عمق

 بافت چروکیده و خشکیده عفونی به و جود می آیند .

گیاهچه میری بر اثر Botrytis   ، بیشتر در خزانه های سرد و پر رطوبت دیده می شود . این

 نوع بیماری در مزرعه ای هم شیوع دارد که بذر کاشته شده در آن ، مخلوط با سختینه های

 قارچ بوده یا در خاک آن میسلیوم یا سختینه وجود داشته است .

بعضی از انواع Botrytis  در میزبان های خود از جمله گلایول ، پیاز ، لاله لکه برگی ایجاد

 می کنند . لکه ها نخست کوچک و مایل به زردند ولی بعدا" بزرگ تر و خاکستری  مایل به

 سفید یا مازویی و گود می شوند و تعدادی از آنها به هم می پیوندند و در بیشتر موارد تمام برگ

 را فرا می گیرند .

لکه های بیماری معمولا در شاخه های آبدار یا پایه های آن ظاهر می شوند . لکه ها ممکن است

 در پایه پیشروی کنند و موجب ضعف و شکستگی در محل عفونت شوند . در هوای مرطوب ،

 بخش های بیمار با لایه ای از اسپور های قارچ به رنگ قهو ه ای متمایل به خاکستری پوشیده

 می شوند . در بخش های عفونی گیاه ، سختینه های قارچ هم ممکن است به وجود آیند .

 

عفونت در اندام های زیر زمینی مانند سوخ  ، پداژ ، زوخه ،و ریشه موقعی رخ می دهد که

 هنوز در خاک هستند یا برداشت می شوند . بافت های عفونی معمولا ابتدا نرم و لهیده اند ،

 ولی  بعدا" به رنگ قهوه ای در می آیند و اسفنجی یا چوب پنبه ای و سبک وزن می شوند . در

 بیشتر موارد ، سختینه های قارچ در سطح یا لابه لای بافت های پوسیده مخلوط با میسلیوم دیده

 میشوند .

توسعه بیماری :

قارچ Botrytis  به صورت میسلیوم در بقایای گیاهی در حال فساد و همچنین به صورت سختینه

 زمستان گذرانی می کند . به نظر نمی رسد قارچ بذر ها را الوده کند ، ولی سختین های کوچک

 ، مخلوط با بذر یا همراه با قطعات پسماند های آلوده گیاهی ، انتشار می یابد . قارچ برای رشد

 بهینه ، اسپور افشانی ، ازاد سازی اسپور ، و جوانه زنی و استقرار عفونت به هوای خنک

(18تا 23 درجه سانتی گراد ) و مرطوب احتیاج دارد . این بیمارگر در دما های پایین هم فعال

 است و خسارت زیادی به محصولات وارد می کند که به مدت طولانی در انبار ، حتی در

 دماهای  بین صفر و 10 درجه سانتی گراد نگهداری شده اند . اسپور های در حال تندش قارچ

 از راه زخم ها به بافت های میزبان رخنه می کنند و روی گلبرگ های مسن ، شاخسارهای در

 حال خشکیدن ، فلس سوخ ها ، و غیره میسلیوم به وجود می آورند.وقتی سختینه های

 Botrytis جوانه می زنند ، معمولا رشته های میسلیومی ایجاد می کنند که می توانند مستقیما

 عفونت به وجود آورند . ولی در مواردی هم وقتی سختینه ها جوانه می زنند ، آپوتسیوم و

 آسکوسپور تولید می کنند .

چرخه بیماری کپک خاکستری

کنترل :

حذف بقایای آلوده به قارچ از مزرعه و اتاقک های انبار ، تهویه مناسب و خشکاندن سریع

 گیاهان و فراورده های گیاهی در کنترل بیماری های بوتری تیس موثرند . در گلخانه ها باید

 رطوبت را با استفاده از تهویه و گرما کاهش داد . اندام های ذخیره ای مانند سوخ ها را

می توان 2 تا 4 روز در دمای 32 تا 50 درجه سانتی گراد نگه داشت تا رطوبت اضافی آنها

 گرفته شود سپس میتوان این اندام ها را در دمای 3 درجه سانتی گراد در محیط خشک انبار

 کرد .

مبارزه شیمیایی :

سم ارتیواتاب = 75/. در هزار

کوپراویت = 2تا3 در هزار

اوکیشن پرو = 2/. در هزار

کالیبان = 5/2 تا 5 گرم در هزار 

بازدید : 845 پنجشنبه 04 آذر 1395 زمان : 6:0
آمار سایت
  • کل مطالب : 491
  • افراد آنلاین : 4
  • آی پی امروز : 71
  • آی پی دیروز : 242
  • بازدید امروز : 243
  • باردید دیروز : 1,122
  • گوگل امروز : 5
  • گوگل دیروز : 52
  • بازدید هفته : 7,918
  • بازدید ماه : 22,742
  • بازدید سال : 908,287
  • بازدید کلی : 1,271,453