سوسن چلچراغ بومی منطقه ای است که 2100 متر از سطح دریا ارتفاع دارد . موطن این گیاه در ناحیه تالش در آذربایجان و ناحیه داماش (از روستاهای ییلاقی دهستان جیرنده بخش عمارلو، شهرستان رودبار- این روستا رد حدفاصل جاده رشت به تهران بین لوشان و منجیل قرار دارد) در بخش عمارلو استان گیلان (نیمه خاوری شهرستان رودبار جهت شمالی شهر لوشان) است و در جایی دیگر از کره زمین یافت نشده است و از جمله گیاهان نادر ایران محسوب میشود . سوسن چلچراغ از اواخر اردیبهشت تا اواسط خرداد گل میدهد. به دلیل وجود این گل ناحیه داماش توسط اداره حفاظت محیط زیست کنترل و حفاظت می شود. در زمان گلدهی این گیاه، منظره بسیار شکوهمند در این منطقه بوجود میآید.
سوسن چلچراغ گیاه علفی پایدار است که 150-50 سانتیمتر ارتفاع دارد. پیازهای زرد رنگ آن بیضی شکل و به قطر 7-5 سانتیمتر هستند و از چندین قطعه تشکیل شده اند و پوستهها در قسمت وسط عریضتر هستند. ساقه قوی و مستقیم است. برگها مستقیم و راست میایستند و در لبه برگها موهای نرمی وجود دارد. پهنک برگ در تمام طول خود عرض یکسانی دارد و یا در قسمت وسط عرض آن بیشتر میشود.برگها 14-10 سانتیمتر طول و 2-1 سانتیمتر عرض دارند.
نوع ایرانی این گیاه معمولا از هفته آخر خرداد گل میدهد و گلها تا نیمه تیر ماه باقی می مانند. گلآذین گیاه خوشه مرکب است که از یک تا پانزده گل بر روی آن وجود دارد. گلها تقارن شعاعی دارند و در اطراف آنان گلبرگ نماهایی به طول 13 سانتیمتر وجود دارد. برگواره ها در قسمت وسط عرض بیشتری دارند و نوک آنها آبی رنگ است. شش عدد گلبرگنما که انحنای بسیار زیبایی دارند جلب توجه میکند و تاجی به قطر 6-4 سانتیمتر میسازند. رنگ زمینه گل سفید است و در قسمت پایه سبز رنگ و در قسمت نوک گلبرگنماها ارعوانی رنگ است. میله پرچم سبز و دانههای گرده قرمز روشن هستند. کپسول دانه شش ضلعی به طول 4.5 -3 سانتیمتر و و عرض 3.2 -2.5 سانتیمتر است. دانهها تا شهریور میرسند . بعد از روییدن بذرها، لپه گیاهچه در روی خاک قرار میگیرد.این گیاه نیازمند مکانی خشک و آفتابگیر است که از زهکش خوبی نیز برخورد دار باشد. در واقع به خیس ماندن بستر کاشت حساس است.
در بهار 1391 (ژوئن سال 2012 )نمونههایی از این گیاه توسط دکتر آصف محقق و قارچشناس در جنگل واز واقع در منطقه نور استان مازنداران (ارتفاع 1670 متری از دریا) کشف شد.
منابع:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lilium_ledebourii
http://flickrhivemind.net/Tags/damash/Recent
http://www.rareplants.co.uk/product.asp?P_ID=2031&strPageHistory=related
ارسال نظر برای این مطلب
اطلاعات کاربری
لینک دوستان
آمار سایت