هرس پوست- هرس ریشه - تبر زنی -تنک کردن يا هرس گل و شیوه های اجرای آن
هرس پوست :
برای تنظيم تعادل رويش و زايش درخت است از طريق کم و زياد کردن شيره پرورده و شيره خام صورت می گيرد.
دو نوع از هرس پوست به شرح ذيل می باشد :
1.هرس کت زنی(حلقه برداری) –Girdling:اين عمل روی انگورهای دانه دار و کيوی قابل اجراست و بدين صورت است که در حدود 2mm از پوست شاخه گياه را به صورت يک حلقه کامل از محيط شاخه بر می داريم.
در اثر اين عمل مقداری از شيره پرورده که از برگهای شاخه به سمت ساير اندام در حرکت است به سوی خوشه ها برگشته و صرف درشت کردن خوشه می گردد . زمان اجرای آن هنگامی است که ميوه ها تازه تشکيل شده و غوره ها در شروع آبگيری می باشند .
2.تبرزنی : عبارت است از بريدن مجرای شيره خام جهت کاهش نسبت آن به شيره پرورده داخل درخت. اين عمل برای برگرداندند درخت گردو از حالت رويش به حالت زايش مناسب است .
شيوه اجرا :
دو برش مورب با وسيله تيز مثل تبر يا کارد يا ساتور به تنه درخت وارد کرده که از قسمت پوست گذر کرده و مقداری چوب را هم ببرد. در اين حالت پس از مدتی از آوندهای چوبی شيره خام به صورت آب از تنه درخت خارج می شود با اين عمل نسبت شيره خام به پرورده کاهش يافته و درخت در سالهای آينده به باردهی بيشتر می نشيند.
زمان مناسب اجرای آن پايان زمستان می باشد .
در درختانی از قبيل گردو ، توت و انگور چنانچه زخمی يا هرس به شاخه های آنها در پايان زمستان وارد می شود از سر شاخه های آنها شيره خام تراوش می شود.
هرس ريشه :
حذف ريشه ها جهت جلوگيری از جذب بيشتر از حد شيره خام می باشد که تأثيری همچون تبرزنی را نشان می دهد . عيب اين عمل احتما ل آلوده شدن به بيماری قارچی می باشد که در اين صورت محل زخم با چسب هرس آغشته می شود.
هرس ريشه روی درختانی چون سيب ، گلابی، ليمو ترش و درختان مينياتور صورت می گيرد .
تنک کردن يا هرس گل به صورت دستی يا مکانيکی يا به صورت شيميايی صورت می گيرد .
مواد مناسب برای تنک کردن شيميايی :
1. NAA (نفتالين استيک اسيد )
2. DNOC الگتول
3. مورستان
4. سم حشره کش سوين : نسبت مصرف 2*1000 (چهل روز بعد از گل)
3مورداول زمانی گلدهی مصرف می شود.
باید و نبایدهای هرس درختان میوه
در باغداری سنتی و تفکر قدیمی باغداری، باغدار کسی بوده است که صاحب درختان تنومند و بلند باشد، اما امروزه با بالا رفتن مطالبات تولید کننده و مصرف کننده، سهولت حرکت ماشین آلات کاشت، داشت، برداشت و درجه بندی کیفی محصولات موضوعیت یافته است و رعایت هرس و تربیت صحیح درخت در بین باغداران رایج گردیده است. به طور کلی، میتوان گفت، با اجرای هرس صحیح و در نظر گرفتن نکات فنی و توجه به نحوه باردهی هر نوع درخت، اهداف کلی زیر تامین میشود
شکل و فرم دادن به نهال که در سال های اول تا چهارم، به عنوان هرس فرم دهی اجرا می شود
حذف شاخههای خشکیده، آفت زده و مزاحم
خلوت کردن تاج درخت از شاخه و برگ های اضافی جهت ورود نور و هوا به درون شاخسار درخت
جلوگیری از تناوب باردهی و سالآوری درخت با حذف و تنک کردن تعدادی از شاخههای بارده و در نهایت بعضی از میوهها
جوان کردن درختان مسن، ازطریق حذف شاخههای پیر و جایگزین کردن آنها با شاخههای جوان
جلوگیری از رشد رویشی بیش از حد و وادار کردن گیاه به رشد زایشی که منجر به تولید میوه میگردد
ایجاد تعادل بین ریشه و ساقه ، که به ویژه هنگام انتقال نهال دارای اهمیت است
بالا بردن کیفیت و اندازه محصول
کوتاه نگه داشتن درخت که باعث راحتی کار در مراحل داشت (سمپاشی وهرس) و نیز برداشت محصول می گردد
هر چند، کلمهی هرس با زمستان مترادف است اما، اصولا به هرس زمستانه، هرس سیاه یا winter prunning میگویند که چنانچه این هرس منجر به قطع تعداد زیادی از شاخهها و خصوصا قطع 3/2 از شاخهها (در جوان کردن درختان پیر) گردد، به آن هرس سنگین (Hard prunning) و در صورتی که فقط به سرزنی و حذف چند شاخهی محدود منتهی گردد، به آن هرس سبک یا (Light prunning) میگویند. هرس سبز یا هرس تابستانه که در فصل رشد (بهار یا تابستان) صورت میگیرد در مورد، درختچههای زینتی (بعد از اتمام دورهی گلدهی) معمولتر از درختان میوهدار است و در بعضی درختان میوهدار نیز با هدف بالا رفتن کربوهیدراتها در داخل شاخه و تعیین سرنوشت جوانه در اواخر تابستان به نفع تولید جوانه گل انجام میگیرد. اصولا، هرس زمستانه، پس از ریزش برگها در پاییز شروع و در اواخر زمستان با شروع جریان یافتن شیرهی گیاهی و پف کردن شکوفهها خاتمه مییابد. اما در مناطقی که امکان خشک شدن درختان در زمستان وجود دارد، هرس زمستانه باید تا حد امکان به تأخیر بیفتد.
تنک کردن یا کوتاه کردن؟ کدام؟
هرس با هر فرم و شکلی، با کلمهی قطع و برش مترادف است. این برش یا منتهی به حذف جوانهی انتهایی (Terminal bud) میگردد که در اصطلاح باغبانی به روش کوتاه کردن سرشاخهها معروف است و یا به دلایل مختلف، کل شاخه قطع میگردد که تنک کردن شاخهها (Thining out) نامیده میشود.. انتخاب یک یا هر دوی این روشها، مستلزم شناخت عادت گونه به میوه دهی است. اما به طور کلی میتوان گفت که کوتاه کردن سرشاخهها بیشتر در هرس فرم و چند سال اول عمر درخت و قبل از باروری صورت میگیرد، مگر اینکه شاخهای اضافه، بدجا و مزاحم وجود داشته باشد که قطع شاخه را از بن ایجاب کند. پس از اینکه درخت فرم مطلوب خود را یافت و اسکلت و چهارچوب اصلی و بازوهای بارده آن مشخص گردید، عمل تنک کردن با هدف جهت جلوگیری از ازدیاد شاخهها، باز کردن وسط درخت در نورگیری بهتر و تنک کردن شاخههای بارده اهمیت مییابد. پس از مدتی نیز در جوانتر کردن درخت، میتوان از هر دو روش، به طور همزمان استفاده نمود.
تولید و توزیع مرغوبترین نهال های اصلاح شده پیوندی
زیباترین گیاهان آپارتمانی
تولید و عرضه نهال
پرتقال نارنگی کیوی آووکادو هلو شلیل الو زردالو سیب گلابی گیلاس آلبالو گوجه سبز خرمالو
در رقمهای مختلف ایرانی و خارجی
ودرختان غیر مثمر
نهالستان