loading...
فروش خدمات باغبانی
نهال بازدید : 2966 چهارشنبه 07 بهمن 1394 نظرات (0)

هرس پوست- هرس ریشه - تبر زنی -تنک کردن يا هرس گل و شیوه های اجرای آن

هرس پوست :

برای تنظيم تعادل رويش و زايش درخت است از طريق کم و زياد کردن شيره پرورده و شيره خام صورت می گيرد.

دو نوع از هرس پوست به شرح ذيل می باشد :

1.هرس کت زنی(حلقه برداری) –Girdling:اين عمل روی انگورهای دانه دار و کيوی قابل اجراست و بدين صورت است که در حدود 2mm  از پوست شاخه گياه را به صورت يک حلقه کامل از محيط شاخه بر می داريم.

 در اثر اين عمل مقداری از شيره پرورده که از برگهای شاخه به سمت ساير اندام در حرکت است به سوی خوشه ها برگشته و صرف درشت کردن خوشه      می گردد . زمان اجرای آن  هنگامی است که ميوه ها تازه تشکيل شده و غوره ها در شروع آبگيری می باشند .

2.تبرزنی : عبارت است از بريدن مجرای شيره خام جهت کاهش نسبت آن به شيره پرورده داخل درخت. اين عمل برای برگرداندند درخت گردو از حالت رويش به حالت زايش مناسب است .

شيوه اجرا :

دو برش مورب با وسيله تيز مثل تبر يا کارد يا ساتور به تنه درخت وارد کرده که از قسمت پوست گذر کرده و مقداری چوب را هم ببرد. در اين حالت پس از مدتی از آوندهای چوبی شيره خام به صورت آب از تنه درخت خارج       می شود با اين عمل نسبت شيره خام به پرورده کاهش  يافته و درخت در سالهای آينده به باردهی بيشتر می نشيند.

 زمان مناسب اجرای آن پايان زمستان می باشد .

در درختانی از قبيل گردو ، توت و انگور چنانچه زخمی يا هرس به شاخه های آنها در پايان زمستان وارد می شود از سر شاخه های آنها شيره خام تراوش  می شود.

هرس ريشه :

 حذف ريشه ها جهت جلوگيری از جذب بيشتر از حد شيره خام می باشد که تأثيری همچون تبرزنی را نشان می دهد . عيب اين عمل احتما ل آلوده شدن به بيماری قارچی می باشد که در اين صورت محل زخم با چسب هرس آغشته    می شود.

هرس ريشه  روی درختانی چون سيب ، گلابی، ليمو ترش و درختان مينياتور صورت می گيرد .

تنک کردن يا هرس گل به صورت دستی يا مکانيکی يا به صورت شيميايی صورت می گيرد .

مواد مناسب برای تنک کردن شيميايی :

1.    NAA (نفتالين استيک اسيد )

2.   DNOC الگتول

3.  مورستان

4. سم حشره کش سوين : نسبت مصرف 2*1000 (چهل روز بعد از گل) 

 3مورداول زمانی گلدهی مصرف می شود.

باید و نبایدهای هرس درختان میوه

در باغ­داری سنتی و تفکر قدیمی باغداری، باغدار کسی بوده است که صاحب درختان تنومند و بلند باشد، اما امروزه با بالا رفتن مطالبات تولید کننده و مصرف کننده، سهولت حرکت ماشین آلات کاشت، داشت، برداشت و درجه بندی کیفی محصولات موضوعیت یافته است و رعایت هرس و تربیت صحیح درخت در بین باغداران رایج گردیده است. به طور کلی، می­توان گفت، با اجرای هرس صحیح و در نظر گرفتن نکات فنی و توجه به نحوه باردهی هر نوع درخت، اهداف کلی زیر تامین می­شود

 شکل و فرم دادن به نهال که در سال های اول تا چهارم، به عنوان هرس فرم دهی اجرا می شود
حذف شاخه‌های خشکیده، آفت زده و مزاحم
  خلوت کردن تاج درخت از شاخه و برگ های اضافی جهت ورود  نور و هوا به درون شاخسار درخت
جلوگیری از تناوب باردهی و سال‌آوری درخت با حذف و تنک کردن تعدادی از شاخه‌های بارده و در نهایت بعضی از میوه‌ها
  جوان کردن درختان مسن، ازطریق حذف شاخه‌های پیر و جایگزین کردن آنها با شاخه‌های جوان
جلوگیری از رشد رویشی بیش از حد و وادار کردن گیاه به رشد زایشی که منجر به تولید میوه می‌گردد
ایجاد تعادل بین ریشه و ساقه ، که به ویژه هنگام انتقال نهال دارای اهمیت است
بالا بردن کیفیت و اندازه محصول
  کوتاه نگه داشتن درخت که  باعث راحتی کار در مراحل داشت (سمپاشی وهرس) و نیز برداشت محصول می گردد

هر چند، کلمه­ی هرس با زمستان مترادف است اما، اصولا به هرس زمستانه، هرس سیاه یا winter prunning می­گویند که چنانچه این هرس منجر به قطع تعداد زیادی از شاخه­ها و خصوصا قطع 3/2 از شاخه­ها (در جوان کردن درختان پیر) گردد، به آن هرس سنگین (Hard prunning) و در صورتی که فقط به سرزنی و حذف چند شاخه­ی محدود منتهی گردد، به آن هرس سبک یا (Light prunning) می­گویند. هرس سبز یا هرس تابستانه که در فصل رشد (بهار یا تابستان) صورت می­گیرد در مورد، درختچه­های زینتی (بعد از اتمام دوره­ی گل­دهی) معمول­تر از درختان میوه­دار است و در بعضی درختان میوه­دار نیز با هدف بالا رفتن کربوهیدرات­ها در داخل شاخه و تعیین سرنوشت جوانه در اواخر تابستان به نفع تولید جوانه گل انجام می­گیرد. اصولا، هرس زمستانه، پس از ریزش برگ­ها در پاییز شروع و در اواخر زمستان با شروع جریان یافتن شیره­ی گیاهی و پف کردن شکوفه­ها خاتمه می­یابد. اما در مناطقی که امکان خشک شدن درختان در زمستان وجود دارد، هرس زمستانه باید تا حد امکان به تأخیر بیفتد.

تنک کردن یا کوتاه کردن؟ کدام؟

هرس با هر فرم و شکلی، با کلمه­ی قطع و برش مترادف است. این برش یا منتهی به حذف جوانه­ی انتهایی (Terminal bud) می­گردد که در اصطلاح باغبانی به روش کوتاه کردن سرشاخه­ها معروف است و یا به دلایل مختلف، کل شاخه قطع می­گردد که تنک کردن شاخه­ها (Thining out) نامیده می­شود.. انتخاب یک یا هر دوی این روش­ها، مستلزم شناخت عادت گونه به میوه دهی است. اما به طور کلی می­توان گفت که کوتاه کردن سرشاخه­ها بیشتر در هرس فرم و چند سال اول عمر درخت و قبل از باروری صورت می­گیرد، مگر اینکه شاخه­ای اضافه، بدجا و مزاحم وجود داشته باشد که قطع شاخه را از بن ایجاب کند. پس از اینکه درخت فرم مطلوب خود را یافت و اسکلت و چهارچوب اصلی و بازو­های بارده آن مشخص گردید، عمل تنک کردن با هدف جهت جلوگیری از ازدیاد شاخه­ها، باز کردن وسط درخت در نورگیری بهتر و تنک کردن شاخه­های بارده اهمیت می­یابد. پس از مدتی نیز در جوان­تر کردن درخت، می­توان از هر دو روش، به طور همزمان استفاده نمود.

تولید و توزیع مرغوبترین نهال های اصلاح شده پیوندی
زیباترین گیاهان آپارتمانی
تولید و عرضه نهال

پرتقال نارنگی کیوی آووکادو هلو  شلیل  الو  زردالو  سیب  گلابی  گیلاس  آلبالو  گوجه سبز  خرمالو
در رقمهای مختلف ایرانی و خارجی
ودرختان غیر مثمر

نهالستان

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
آمار سایت
  • کل مطالب : 491
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 13
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 30
  • آی پی دیروز : 308
  • بازدید امروز : 132
  • باردید دیروز : 4,316
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 4,671
  • بازدید ماه : 5,844
  • بازدید سال : 57,126
  • بازدید کلی : 3,410,885