ارکیدها از خانواده orchidaceae یا ثعلبها هستند و گونه های وحشی آن در ایران (شمال ایران و احتمالا جاهای گرمتر دیگر) وجود دارند. ثعلب گلهای زیبا و گلی رنگ یا سوسنی و گاهی سفید رنگ دارد که در فاصله ماههای اردیبهشت تا تیر ظاهر می گردند. در آغاز وضع فشرده بر روی محور گل آذین سنبله دارند ولی پس از شکفتن تغییر شکل داده ظاهر استوانه ای پیدا می کنند.
آبیاری و کیفیت آب مورد استفاده از مهمترین عوامل رشد ثعلب می باشد. افراط در آبیاری بیش از عامل دیگری باعث از بین رفتن گیاه می گردد. ثعلب برای گل دادن به دمای 10 درجه سانتی گراد و در شب 24- 12 درجه سانتیگراد در روز نیاز دارد. در طول تابستان گیاه در دمای 23 درجه سانتی گراد قادر به زیست می باشد، با این حال نباید به مدت طولانی در معرض این دما قرار گیرد. نیاز خاکی گیاه هم باید تأمین شود. به منظور حداکثر رشد هر دو هفته یک بار باید به خاک کود داده شود. کودهای کند آزاد شونده برای ثعلب به طور مؤفقیت آمیزی مورد استفاده قرار می گیرند. ثعلب برای رشد موفقیت آمیز نیاز به کود ازته دارد که باید مقداری به صورت پیش کاشت در خاک قرار گیرد.
روش کاشت گیاه
ثعلب را می توان هم به طریق لقاح و هم به طریق غیر جنسی تکثیر کرد. چون از طریق بذر معمولاً گلهای مناسب و مرغوبی جهت تولید وسیع به وجود نمی آورند معمولاً ازدیاد به طریق غیر جنسی صورت می گیرد. که ثعلب را می توان به دو طریق زیر در گلخانه تکثیر و پرورش داد
تکثیر توسط قلمه:
ثعلب را می توان با قلمه انتهایی تکثیر نمود. قلمه انتهایی معمولاً به طول 37- 30 سانتی متر بوده و باید دارای 12 برگ و چند ریشه هوایی باشد. قلمه ها را در گلدان و بدون استفاده از بستر کشت مخصوص می توان رویاند
تقسیم بوته:
ثعلب را می توان با تقسیم بوته از پایه مادری نیز ازدیاد کرد. در این صورت باید بوته 6 پیاز کاذب داشته باشد، که محل برش ریزوم از بین سومین و چهارمین پیاز کاذب بوده و هر دو قسمت را به صورت گیاهانی مجزا در گلدان می کارند.
خواص درمانی
جوشانده ثعلب اثر مفرح و نرم کننده دارد و در رفع سرماخوردگی، اخلاط خونی، رفع حالات تحریکی و التهابی سینه یا دستگاه هاضمه و همچنین رفع نفریت، ورم مثانه و اسهالهای ساده مفید واقع می شود. از دم کردن 100- 50 گرم آن در یک لیتر آب نوعی ژله به دست می آید که برای موارد مذکور و ورم حاد روده می توان از آن استفاده کرد. ثعلب را می توان برای استفاده با شیر یا جوشانده ها و کاکائو مخلوط نمود. این گیاه برای کسانی که معدة حساس دارند و همچنین برای کودکان غذای مناسبی به حساب می آید. گلهای این گیاه نوش خوبی برای زنبور عسل است و باله کردن و خورد کردن گل آن ماسک خوبی برای صورت تهیه می شود