سبزیجات و درختان ایران
پونه : mentha arvensis
پیازچه : allium fistolosum پیاز انتهای گرد و متورم ولی پیازچه انتهای استوانه ای دارد و طرز ازدیاد آن فقط به وسیله سیرچه می باشد زمان برداشت موقعی که برگها زرد شوند
پیاز : alliumcepa عواملی که باعث به گل رفتن پیاز . می شود 1. درجه حرارتهای کم (10-15 درجه ) 2. طول روز کوتاه (9- 12ساعت ) پیاز یک گیاه نرعقیم است ونیز یک گیاه دوساله است و آبیاری هر هفت روز یک بار انجام می شود . شرایط رسیدن پیاز نیز هوای گرم وخشک و شدت نور زیاد است
ترخون : Artemisia dracunculus طرز ازدیاد ترخون قلمه زدن و تقسیم بوته است به خاک سبک نیاز دارد
تره ایرانی : allium almpeloparsum
تره فرنگی : allium porrum
تربچه : raphanus sativus var radicola علل پوک شدن غده :حرارت بالا وطول روز بلند , گذر از مرحله رویشی به زایشی, آبیاری نامرتب و خشکی هوا اما راههای پیشکیری از پوک شدن غده انتخاب ارقام مناسب , برداشت به موقع محصول , جلوگیری از هر گونه رشد ( کمبود آب و موادغذایی
ترب سیاه : nigra raphanus sativus var
جعفری : petroselinum hortenیک گیاه سایه دوست است به سرما مقاومت زیادی دارد و نیز به آب زیادی احتیاج دارد
خردل : sinapis
ریحان : ocimum basilicum
ریواس : rheum ribes قسمت خوراکی دمبرگها می باشد پهنک برگ ارزش غذائی ندارد چون دارای ماده سمی Anthrachino می باشد طرز تکثیر به وسیله تقسیم بوته است
رازیانه : foeniculum officinalis
زرشک : berberis vulgaris
سیب زمینی ترشی : helianthus tuberosus
سیب زمینی : solanum tuberosum عواملی که باعث به گل رفتن سیب زمینی می شود 1. طول روز بلند است 2. دمای بالا اما عاملی که باعث تولید غده در سیب زمینی می شود 1.طول روز کوتاه 2. دمای پائین می باشد ونیز جوانه زدن سیب زمینی به علت بالا بودن هورمون جیبرلین نسبت به هورمون های بازدارنده است.در سیب زمینی حالت پروتوژنی وجود دارد(مادگی زودتز از گرده می رسد)
سیر : allium sativum
شلغم : oleraceaebrassica napus var
شاهی (ترتیزک) : lipidium sativum گیاهی سایه دوست است و اگر آن را در سایه بکاریم دیرتر به گل میرود و از آن بیشتر استفاده می کنیم
شبدر : trifolium
شنبلیله : trigonela
طالبی : var modarusmelo cucumis به محض رسیدن میوه از غلا ف جدا می شود
کرفس : apium graveolens به آب و هوای معتدل و خنک آب زیادنیاز دارد و گیاهی سایه دوست است , خاک مناسب ph از 5.5 بیشتر باشد و گیاهی دوساله ونشائی است
کرفس دمبرگی : var dulce apium graveolens به آب و هوای معتدل و خنک آب زیادنیاز دارد و گیاهی سایه دوست است
Cynara cardunculis کنگر فرنگی :
کاهو : lactuca sativa دارای ماده لاکتوسین که به کاهواثر خنک کننده می دهد نیاز آبی زیاد و نور زیاد باعث تلخی در آن می شود گیاهی یک ساله است
کاهو پیچ : var capitatalactuca sativa گیاهی یک ساله است
کنگر : gundella tournefortii قسمت خوراکی دمبرگهای ضخیم آن می با شد بوسیله بذر تکثیر میابد کنگر فرنگی یک گیاه
دائمی است ولی در سبزسکاری یکساله است.
کدو : رقمهای کدو در زیر آمده است , خاک مناسب کشت رسی شنی است با ph کمی اسیدی
کدو مسمائی : cucurbita pepo خوراکی است
کدو حلوائی : moschatacucurbita خوراکی است
کدو برگ انجیری : ficifaliacucurbita خوراکی نیست مقاوم به بیماری قارچی که در پیوند گلخانه ای استفاده می شود
کدو تنبل : cucurbita maxima خوراکی است
کلم : brassica oleraceae ویژگیهای کلی کلمها : به سرما مقاوم هستند به آب زیاد ورطوبت بالا نیاز دارندبرای جوانه . زنی به دمای بالای 12 درجه احتیاج دارند اگر دردمای زیر 12 درجه نگهداری شوند تبدیل به گیاهان دائمی می شوند .
کلم پیچ : brassica oleraceae var copitata عامل به گل رفتنکلم پیچ حرارت کم می باشد و علت باز شدن برگهای کلمپیچ دمای بالاست جهت برداشت به موقع آن میتوان از وسیله های refrectur (قندسنج )و نیز بلاریمتر استفاده کرد
کلم بروکسل : gemmiferabrassica oleraceae var شبیه کلم گل است ولی رنگ آن سبز است
کلم گل : brassica oleraceae var botrytis فقط این کلم یکسالهاست بقیه دوساله اندو قسمت خوراکی آن گل آذین گوشتی می با شد اثر درجه حرارت بالا باعث بدمزگی و نامرغوبی کلم گل می شود
کلم قمری : caulorapabrassica oleraceae var قسمت مورد استفاده کلم قمری ساقه متورم شده آن است علت. خشبی شدن غده در کلم قمری برداشت دیر هنگام آن است .
کلم تکمه : از مقدار زیادی برگچه به هم پیچیده تشکیل شده وکلمهای کلم های کوچکی هستند سرما باعث افزایش قند و بهتر شدن مزه آن می شود
کرفس : apium graveolens
کاسنی : cichorium intybus
کرفس دمبرگی : var dulce apium graveolens
گوجه فرنگی : lycopersicum osculentum ارقام مختلف وسترن رد پاکوتاه آلمانی , اوروباتا , ردکلور , روت جرز حالت پروتژنی دارد و رنگ قرمز آن بخاطر لیکپن است
گشنیز : coriandrum sativum
شوید : anethum graveolens قسمت قابل مصرفبرگها و ساقه آن می باشد
چغندر : beta vulgaris سه نوع چغدر داریم 1. چغنر قند2. چغنر علوفه ای 3. جغندر لبوئی غده چغندر هیپوکوتیل گیاه است
خیار : sativus cucurbita علت تلخی خیار به علت کوکور بیتاسین است که که در ریشه تولید وبه میوه انتقال می ابد و علت خم شدن میوه خیار به علت نوسانات رطوبتی است
خیار چنبر : cucumis melo var fle…
خربزه : melo cucurbita به آبو هوایکویری نیاز دارد و ph خاک مورد کشت بیش از 7 است
قارچ : agaricus bisporus دارای قسمتهای :
Hymenium carpophor spawn volove hif
فلفل : capsicum annum دارای اندازه ورنگ مختلف وعلت تندی آن بخاطر ماده ای بنام کاپسایسین است که در جدار تخمدان بوجود می آید بهترین درجه برای سبز شدن 25 درجه سانتیگراد است
فلفل دلمه ای : capsicum onnum فاقد ماده کاپسایسین است که این ماده علت تندی است
لوبیا سبز : phaseolus vulgaris دارای واریته های nanus پاکوتاه و communis پا بلند است
مارچوبه : asparagusofficinallis قسمت مصرفیساقه آن میباشد طرز تکثیر مارچوبه ریزوم وبذر می باشد ویک گیاه دوپایه است ودو نوع مارچوبه داریم سفید (ترد) وسبز (خشبی)
موسیر : alliumascalonicum
نعناع : menta sativa
نخود فرنگی : pisum sativum دارای ارقام آلدرمن و روندو میباشد
هندوانه : vulgariscucumis به آب و هوای گرم وخشک و نیزبه آب هوای گرم مرطوب سازگار است و خاک مناسب آن شنی و رسی دارای مواد آلی با ph بیش از5 نیاز دارد
هویج : daucus carota قسمت مصرفی ریشه اصلی آن است عاملکج شدن در هویج خاک سفت ونامطلوب است .
آبیاری هویج هفته ای یک بار است
یونجه : medicago
یونجه باغی : litus
یونجه زرد : melilotus
درختان میوه ایران
فهرستی از درختان میوه و میوه هایی که از ایام گذشته در ایران وجود داشته و یا امروزه در کشورمان کشت می شود . در این نوشته سعی شده به نکته های کوچک ولی مفید نیز از میوه کاری اشاره کنیم
میوه ها را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد .
· میوه های استوایـــــــی(گرمسیری)
· میوه های مدیترانه ای
· میوه های مناطق معتدل
· میوه های بومی
· میوه های مغزدار
· میوه های وحشی
· میوه های غیرخوراکی
آلبالو : بهترین راه تکثیر خوابانیدن است ولی با قلمه نیز تکثیر می شود .
ازگیل : ( Mespilus germanica) جزء میوه های شفت دار و زمان برداشت پائیز است .
انار : میوه انار یک سته است (berry) که کاسبرگ لایه بیرونی و یا پوست میوه را تشکیل می د هد و بهترین راه تکثیر؛ خوابانیدن است ولی با قلمه نیز تکثیر می شود .
آلو : شامل چندین گونه وحشی و کشاورزی و میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus ( آلو بخارا ؛آلو برقانی ؛ آلو قطرهطلا و آلوکک )
انجیر: (Ficus spp ) نیمه گرمسیری میوه در شاخه سال جاری تشکیل می شود و انواع دیگر( انجیرهندی – هلو انجیری )
آناناس :( Ananas comosus) جزء میوهای استوایـی
انبه : ( Mangifera indica) جزء میوهای همیشه سبز واستوایـی(گرمسیری)
آووکادو : (Avocados) جزء میوهای استوایـی
انگور( مو) : نیاز به هرس زیاد دارد ؛ میوه مو به صورت جوانه های مخلوط جانبی روی شاخه های سال جاری تشکیل می شود .
آگلی : )پیوندی از پرتقال ، نارنگی و گریپ فروت , ( جزء مرکبات استوایی
بادام :( amygdalus communis) جهت جلوگیری از سرمازدگی شکوفه از هورمون جیبرلین استفاده کنید .
بالنگ : ( citrus medica ) و جزء سیتروسهاست
به : (gydonia oblanga)؛ دانه دار وجزء میوه های شفت دار
پاپایا (خربزه درختی)
پرتقال : دارای گونه های شیرین و ترش است ؛ جزء مرکبات استوایی
پسته : مقاوم به خشکی و شوری
تمرهندی : (Tamarindus indica) ؛ جزء میوهای استوایـی
تمشک ؛ تمشک سیاه : دارای گونه های متعدد است از طبقه rubus
توت فرنگی : (Frigaria spp)میوه ای کاذب است به هیچ وجه میوه محسوب نمی شوند اما در آشپزی بهشکل میوه کاربرد دارد
خربزه: علائم رسیدگی نوک میوه نرم ؛ در ناحیه دم شیار به وجود بیایید وشبکه پوست برجسته شود و گیاهی از خانواده کدوئیان است
خرما: Phoenix dactylifera) ) ؛ ( تامار- رطب- خلال و کال مراحل مختلف رشدی میوه خرماست ) ؛ مقاوم به خشکی و شوری و تکثیر از پاجوش
خرمالو : ( Diospyros kaki) ؛ از میوههای بومی آسیاست
زرشک : نیمه گرمسیری
زیتون : نیمه گرمسیری
زالزالک : (Crataegus spp. ) ؛ جزء میوه های شفت دار
زردآلو : ((prunus armenica ؛ میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus و دارای واریته هائی از جمله شکرپاره ؛ نادری و شاه پسند مشهد می باشد
سیب : جزء میوه های شفت دار؛ دانه دار ؛ به چهارپایه تقسیم می شوند : خیلی پاکوتاه EM9 . پاکوتاه EM7,EM26 . قوی EM2 . خیلی قوی . EM 16
کوکبی (میوهٔ ستاره)
کیوی : سفرس چینی Actinidia spp ))
گواوا (زیتون محلی) : ( (Psidium guajava ؛ جزء مناطق نیمه حاره ای
گیلاس : میوه های هسته دارشفتهای نوعPrunus گلها روی شاخه های 2 ساله و 2 سال به بالا تشکیل می شود
گریپفروت : جزء مرکبات استوایی
گلابی :pyrus commonis)) ؛ جزء میوه های شفت دار ؛ گلها روی اسپورهای 2 ساله تشکیل می شود ؛ دانه دار ؛ پیوند مناسب اسکنه ؛ دارای گونه های اروپا و آسیایی Pyrus spp و تخمدان گلابی اپی جین است
لایچی :( Litchi chinensis) ؛ جزء مناطق نیمه حاره ای
لیموشیرین : حساس به سرما و جزء مرکبات استوایی
موز : جزء میوهای استوایـی
نارگیل : (Cocos spp) ؛ جزء میوهای استوایـی
نارنج : مقاومت به امراض و نسبت به سرما بیش از پرتقال
هلو :برای کشت هلو در اراضی قلیایی وآهکی پایه زرد الو – اراضی سنگین گوجه – اراضی سنگلاخی بادام استفاده می شود – البته از خود هلو نیز می توان برای پایه استفاده کرد و میوه های هسته دارشفتهای نوعPrunus ؛ واریته های زودرس هلو قرمز رضائیه ؛ شاه پسند و انجیری دانشکده می باشد 0
هندوانه : (Citrullus vulgaris ). طالبی . بادام زمینی . بلوط ؛ توت . خیار .
دارابی . ذغالاخته . شاهتوت . شفتالو . شلیل . فندق . کُنار . لیمو
ترش . نارنگی . بلوط .گوجه . گردو
البته در ایران میوه های متعدد دیگری نیز وجود دارد که بصورت وحشی پرکنده اند و به دلایل مختلف استفاده نمی شوند و یا در مناطق محلی استفاده میشود .
تولید و توزیع مرغوبترین نهال های اصلاح شده پیوندی
و زیباترین گیاهان آپارتمانی
تولید و عرضه نهال :
هلو شلیل الو زردالو سیب گلابی گیلاس آلبالو گوجه سبز خرمالو و...
در رقمهای مختلف ایرانی و خارجی
ودرختان غیر مثمر
نهالستان