loading...
فروش خدمات باغبانی
نهال بازدید : 2079 دوشنبه 19 بهمن 1394 نظرات (0)

کندو

کندو به معنای مکان انباشته نمودن برای استفاده در آینده می‌باشد. آدمی برای بهره برداری و استفاده بهتر از انگبین زنبور عسل به بررسی کندوهای وحشی پرداخت. و تلاش نمود تا مکانی را برای این حشره فراهم آورد که بیشترین شباهت را به مکان زندگی طبیعی آن داشته باشد.

 انواع کندوها

کندوی گلی : این کندو همانند یک کوزه بوده که از طرف دارای سوراخ کوچکی به منظور ورود و خروج زنبور‌ها و قسمت پشتی قابل باز نمودن به منظور برداشت انگبین. کندوی درختی ساختمان این کندو همانند کندوی‌های گلی بوده با این تفوت که یک تنه درخت را خالی نموده و از آن استفاده می‌کنند.

کندوی حلبی : این نوع کندو در کشورهای آفریقایی بیشترین کاربرد را دارد. در ایران نیز هنوز هم زنبورداران از آن استفاده می‌کنند.

کندوی سبدی به تمامی کندوهایی که در بالا به آنها اشاره شد کندوی بومی یا سنتی می‌گویند.

تاريخچه جمع آوري عسل وكندو داري

 

قرن ها قبل از دوره كندو داري آدمي از فرآورده هاي توليدي زنبور عسل استفاده مي كرده است و انسان هاي اوليه به دنبال كندو هاي وحشي مي رفتند وپس از خراب كردن كندو از عسل وموم وگرده موجود درآن استفاده مي كردند وگاهي اوقات نيز شاخه درختي را كه كندو بر روي آن قرار داشت قطع مي كردند وآن شاخه را به همراه كندو به خانه مي بردند ودر چنين حالتي براي اولين بار استفاده از كندو هاي طبيعي رايج گرديد

 

كندوهاي اوليه : مصري هاي باستان اولين كساني هستند كه كندوهاي مصنوعي ساختند وپس از آن يوناني ها ورومي ها اين كار را انجام دادند .در گذشته كندو ها به صورت استوانه اي شكل وافقي بوده واز گل وسفال وخيزران و شاخه درخت اقاقيا ويا رشته هاي به هم بافته از شاخ وبرگ نرم درختان بيد مجنون ويا مدفوع گاو ويا از چوب ساخته مي شدند وامروزه نيز بسياري از كشورهاي آفريقايي وآمريكاي جنوبي اين نوع كندوهاي افقي را همچنان به كار مي برند ، اما در كشورهاي ديگر كندو هاي عمودي رايج بوده اند . كندوهاي مذكور در آغاز شكلي بسيار ساده داشتند ودر حقيقت عبارت از كندو هاي مخروطي شكلي ساخته از شاخه هاي درخت فندق ويا شاخه هاي نرم وبه هم بافته درخت بيدمجنون بودند كه با مخلوطي از شن وآهك پوشيده مي شدند وسپس آن را برعكس مي كردند تا به صورت كلاهي مخروطي درآيد . در مرحله بعدي كندوهاي كاهي رايج شد كه آن را در ديوارهاي خارجي خانه تعبيه مي كردند تا از تغييرات آب وهوايي در امان باشد و پس از آن به تدريج كندوهاي چوبي جديد جايگزين آن ها گرديد . كندوهاي شبيه به كلاه هاي مخروطي تا پايان قرن نوزدهم ميلادي رايج ومورد استفاده بود ، اما كندوهاي ساخته شده از كاه ، كه به سبد بزرگ شبيه بودند هنوز كه هنوز است توسط كندو داران براي گرفتار كردن زنبورهاي مهاجر ( بچه كندو) مورد استفاده قرار مي گيرند . كندوهاي جديد تا قرن هفدهم ميلادي ، كندوهاي مصنوعي براي جمع آوري عسل بدون آسيب رساندن به كلوني زنبور مناسب نبودند ومعمولاً كندو داران پس از خالي كردن كندو از عسل وموم آن را رها مي كردند تا زنبورها از گرسنگي بميرند وگاهي نيز براي محافظت از نيش زنبورها ، قبل از جمع آوري عسل كندو را گوگرد پاشي مي كردند . اما بعدها كندو داران دريافتند روش هاي آنان براي جمع آوري عسل وتخريب كندو ، كار صحيحي نيست ، وكندوهايي ساختند كه همزمان مي توانستند عسل توليدي را به راحتي جمع آوري كنند وبه كلوني زنبور نيز آسيبي وارد نكنند وبدين گونه ، كندوهاي چند طبقه به وجود آمد وچندي نگذشت كه كندوهاي چند طبقه كشو دار جانشين كندوهاي سنتي گرديد و كندو به صورت ساختمان چند طبقه اي درآمد كه در هر طبقه ورقه اي از موم گذاشته مي شد تا زنبورها بتوانند از آن براي ساختن سلول هاي شش ضلعي خود استفاده كنند وپس از اين كه سلول هاي مذكور با عسل پر شد ، كندو دار به سراغ كندو مي رود تا عسل توليدي را برداشت نمايد وبراي اين كار بالاي كندو را دود مي داد ، واين كار باعث مي شود كه زنبور عسل به طبقات پاييني كندو برود ، واما ملكه اصولاً توانايي بالا آمدن وبه طبقات بالايي رفتن وتخمگذاري درآن جا را ندارد ، زيرا كه مدخل ورودي آن بسيار تنگ است وبدين گونه كندو دار مي تواند بدون اين كه آسيبي به كندو برساند محصول توليدي را جمع آوري نمايد ، زيرا كه فقط كافي است شان حاوي عسل را از كندو خارج نمايد .

 کندوی مدرن

در دهه ۱۸۶۰ میلادی لانگستروت اولین کندوی مدرن را طراحی نمود. مهم‌ترین تفاوت این کندو با کندوی‌های بومی وجود شان متحرک می‌باشد.

 

تكثير كندو :

با فراوان شدن گرده گل و شهد در طبيعت ،‌تخم ريزي توسط ملكه افزايش مي يابد و جمعيت كندو زياد مي شود. در اين گونه مواقع، كندو به علت كمبود جا و غرايز طبيعي اقدام به بچه دادن (بچه كندو) مي كند. كندو به دو صورت طبيعي و مصنوعي افزايش مي يابد.



  افزايش طبيعي (تكثير طبيعي) :

افزايش جمعيت كندو،‌كمبود جا و پرورش ملكه جديد و هم چنين غريزه طبيعي موجب مي شود كه ملكه قديمي در روز آفتابي با تعدادي از زنبوران از كندو خارج شود و بر روي شاخه درختان،‌ديوار يا جاي مناسب ديگر مستقر شوند. در اين هنگام زنبورداران با قراردادن جعبه كندو در زير شاخه درخت و تكان دادن ناگهاني شاخه يا بريدن آن، زنبوران را درون جعبه قرار مي دهد. براي سهولت كار مي توان با اسپري كردن زنبوران با آب، موجب جمع تر شدن زنبوران گرديد.  



  تكثير مصنوعي :

در اين روش از يك كندوي قوي كه داراي تعداد زيادي زنبور جوان است،‌براي گرفتن بچه ي مصنوعي استفاده مي شود. تكثير مصنوعي در فصل پرورش ملكه صورت مي گيرد.(فصل – بهار هر منطقه)  



  نقش بهداشت در جلوگيري از بروز بيماري زنبور عسل :

زنبور عسل به صورت كلني زندگي مي كند . به همين دليل ، بيماري در ميان آن ها به سرعت شايع مي شود. از اين رو رعايت مواد بهداشتي جهت جلوگيري از بروز بيماري بسيار مهم است. براي پيشگيري از بروز بيماري كندو بايد اقدامات زير را انجام داد. 1 – نظافت كندو محل آن / 2 – نگه داري كندو در محل خشك به ويژه در زمستان/ 3 – دور كردن كندوي مريض از زنبورستان و سوزاندن لاشه زنبوران مرده .  



  پرورش كرم ابريشم:

كرم ابريشم به منظور توليد پيله جهت استفاده در صنعت ابريشم كشي پرورش داده مي شود. علاوه بر آن از روغن شفيره در تهيه كرم هاي بهداشتي و مصارف طبي،‌از شفيره در تهيه غذاي طيور و ماهي ها و از فضولات آن براي كوددهي مزارع ، استفاده مي شود. كرم ابريشم حشره كاملي است كه دوره زندگيش شامل چهار مرحله : تخم ، لارو، شفيره و پروانه مي باشد.
پرورش كرم هاي بالغ در محل هاي مخصوص به نام تلمبار صورت مي گيرد. در اين دوره بايد برگ توت را به مقدار زياد و به صورت شاخه در اختيار كرم گذاشت. برگ هاي توت، بايد تميز و عاري از گرد و خاك باشد پس از مدتي از اشتها افتاده و رنگ بدن آنها به تدريج تغيير يافته و به رنگ زرد شيري در مي آيند و از طول بدن كم مي شود، اين حالت را مرحله تنيدن پيله مي نامند. در اين حالت كرم ها را به قالب هاي مخصوص تنيدن پيله هدايت مي كنند.  



  پرورش آبزيان :

  

آبزيان به موجوداتي گفته مي شود كه در آب هاي شيرين، نيمه شيرين و شور زندگي مي كنند و به دو دسته گياهان و جانوران آبزي تقسيم مي شوند.آبزيان جانوري را به دو گروه تك سلولي و پرسلولي تقسيم مي كنند.ماهي و ميگو از مهم ترين آبزيان پرسلولي هستند.  



  نقش آبزيان در زندگي انسان :

آبزيان يكي از عمده ترين منابع تأمين پروتئين مورد نياز بدن انسان هستند . هضم گوشت ماهي از ساير گوشت ها ساده تر و ميزان جذب پروتئين آن بيشتر از 90 درصد است. گوشت آبزيان از نظر موادي مانند كلسيم،‌فسفر، يد و ويتامين هاي محلول در چربي (A-D-E-K) غني است. از آبزيان در تغذيه دام ، طيور و صنايع ديگر مانند صابون سازي و داروسازي استفاده مي شود. امروزه بسياري از آبريان مانند ماهي ، صدف و مرجان در آكواريوم ها به عنوان آبزيان زينتي نگه داري مي شوند.
ماهيان پرورشي:
يكي از عوامل مهم براي ادامه زندگي و رشد ماهي ها، دماي محيط زندگي (آب) آن هاست. ماهيان پرورشي از نظر دماي آب بر دو دسته ماهي هاي گرم آبي و ماهي هاي سردابي تقسيم مي شوند.
ماهيان گرم آبي دسته اي از ماهي ها هستند كه در آب هاي گرم به سر مي برند و در حرارت بالاي 20 درجه سانتي گراد توليد مثل و رشد مي كنند. بهترين دما براي رشد و نمو اين گونه ماهي ها 25 درجه سانتي گراد است. از معروف ترين ماهيان گرم آبي كپور را مي توان نام برد. ماهيان سردابي در حرارت 10-8 درجه سانتي گراد زندگي مي كنند. ماهي قزل آلا از اين نوع ماهيان است.
ماهيان گرم آبي در استخرهاي خاكي كه شيب مناسبي دارند، پرورش داده مي شوند. اين استخرها داراي دريچه ورود و خروج آب هستند.
براي آماده كردن استخر پرورش ماهي كارهاي زير را بايد انجام داد:
1 – خشك كردن استخر پس از تخليه/ 2 – سوزاندن گياهان/ 3 – ضدعفوني كردن استخر 4- تعمير ديوارهاي استخر شخم زدن و كود دادن /5- براي بالابردن رشد گياهان استخر  



  غذاي ماهي ها چگونه تأمين مي شود؟

غذاي ماهي به دو صورت طبيعي (زنده) و تركيبي تأمين مي شود. به همه موجوات گياهي و جانوري كه ماهي از آن ها تغذيه مي كند، غذاي طبيعي (زنده) مي گويند. در پرورش ماهيان گرم آبي با آماده سازي استخر (شخم زدن و كوددهي) توليد غذاي زنده را افزايش مي دهند.

نوع ماهي

غذاي طبيعي

ماهي علف خوار (آمور)

علوفه اي سبز مانند شبدر و يونجه و گياهان آبزي

كپور نقره اي

تك سلول هاي گياهي (فيتوپلانكتون ها)

كپور سرگنده (بيگ هد)

جانور كوچك (زئوپلانكتون ها)

كپور معمولي

گياهان و جانوران كف زي


غذاي تركيبي : دسته اي از غذاهاست كه با توجه به نياز ماهي، روزانه تهيه مي شود و در اختيار آن ها قرار مي گيرد.اين گونه غذاها ممكن است در كارگاه هاي پرورش ماهي يا كارخانه ها به صورت حبه (پلث) تهيه شود. غذاي تركيبي براي پرورش ماهيان گرم آبي را با توجه به انواع ماهي موجود در استخر تعداد هرنوع و سن آن ها تهيه مي كنند.  



  بهداشت و درمان ماهي :

از آن جايي كه ماهيان در آب زندگي مي كنند، درمان بيماري آن ها بسيار دشوار است. جا به جا كردن ماهي براي درمان ، موجب ناراحتي آن ها مي شود. ماهي در اثر بيماري اشتهاي خود را از دست مي دهد و دادن دارو به آن مشكل است. از اين رو رعايت موارد بهداشتي و پرورش ماهي اهميت خاصي دارد.  



  تكثير ماهي :

نحوه تكثير در ماهيان متفاوت است و به دو صورت طبيعي و مصنوعي انجام مي گيرد. تكثير طبيعي در آب هاي طبيعي (درياها،‌رودخانه و ...) و تكثير مصنوعي در كارگاه هاي تكثير و تحت شرايط خاص انجام مي گيرد.  



  صنايع غذايي:

هدف از نگه داري مواد غذايي جلوگيري از فساد ميكروبي يا تغييرات شيميايي و به طور كلي ، افزايش مدت زماني است كه مي توان يك ماده غذايي را در شريط انبار محافظت و نگه داري كرد. در واقع، هر عملي كه زمان نگه داري غذا را طولاني تر كند، يك روش نگه داري ناميده مي شود.  



  نگه داري مواد غذايي به وسيله گرما:

1 – كمپوت 2
– تهيه مارمالاد ميوه
3 – كنسرو
4 – مربا
نگه داري مواد غذايي به وسيله سرما:
نگه داري از مواد غذايي به روش انجماد از متداول ترين روش هاي حفظ غذا و از روش هاي بسيار قديمي است. انسان هاي ما قبل تاريخ نيز از اين روش براي نگه داري غذا استفاده مي كرده اند. از مزاياي اين روش مي توان به چند نكته زير اشاره كرد:
1- در اين روش مواد غذايي به حالت اوليه و طبيعي خود باقي مي مانند.
2- كيفيت غذاهاي نگه داري شده با اين روش بهتر از روش هاي ديگر است.
3 – بسته بندي غذاهاي يخ زده اغلب ساده است. به همين جهت ، تأثير چنداني بر قسمت غذاها ندارد.  



  روش هاي انجماد و مواد غذايي:

1 – انجماد با هواي سرد (مانند فريزرهاي خانگي)
2 – انجماد به وسيله تماس غيرمستقيم با ماده سرمازا (مواد غذايي با صفحات سرد كننده از بالا و پايين در تماس هستند)
3 – روش مستقيم بافروبردن در محيط سرما زا (استفاده از آب نمك، ازت مايع و گاز كربنيك مايع)  



  انجماد ماهي

براي جلوگيري از فساد، لازم است به محض صيد ماهي آن را سريع منجمد كرد. براي اين منظور ابتدا سر و دم و فلس هاي ماهي را جدا كرده و محتويات درون بدن آن را خارج مي كنند. آن گاه آن را به خوبي با آب شست و شو داده و با يكي از روش هاي گفته شده منجمد مي كنند. بعد از انجماد، مي توان آن را با پوشش ضدتبخير مانند: كيسه هاي پلاستيكي، سلوفان و ورقه ي چند لايه قندي نرم پوشاند و مدت ها آن ها را در فريزر نگه داري نمود .
خشك كردن : حذف تمام يا قسمتي از آب موجود در يك محلول را خشك كردن يا آب گيري مي نامند.
اساس كار خشك كردن ميوه و سبزي اين است كه رطوبت محصول كاهش يابد و از فساد آن جلوگيري شود.
 



  روش هاي خشك كردن ميوه و سبزي:

الف – خشك كردن در برابر آفتاب
ب – خشك كردن با روش هاي صنعتي

      

تولید و توزیع مرغوبترین نهال های اصلاح شده پیوندی
و زیباترین گیاهان آپارتمانی
تولید و عرضه نهال :

پرتقال لیمو نارنگی کیوی آووکادو هلو  شلیل  الو  زردالو  سیب  گلابی  گیلاس  آلبالو  گوجه سبز  خرمالو
در رقمهای مختلف ایرانی و خارجی
ودرختان غیر مثمر

نهالستان

 

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
آمار سایت
  • کل مطالب : 491
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 3
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 111
  • آی پی دیروز : 300
  • بازدید امروز : 499
  • باردید دیروز : 1,335
  • گوگل امروز : 1
  • گوگل دیروز : 6
  • بازدید هفته : 499
  • بازدید ماه : 19,428
  • بازدید سال : 92,214
  • بازدید کلی : 3,172,111